Logo Het Palet

Logo Het Palet
Basisschool Het Palet

zondag 5 februari 2012

Online proefjes

Op de site http://www.experimenteer.be/ (de site is eigendom van Technopolis) zijn allerlei leerzame en interessante proefjes te vinden voor thuis. Ook zijn er filmpjes over proefjes te bekijken (thuis of tijdens een regenachtige pauze). Hieronder een voorproefje van                                                                 één van de online experimenten.


'Het mysterie van de verdwenen blauwe kanarie'.
Leerlingen dienen (online) verklaringen te bestuderen, de plaats delict te onderzoeken, DNA te vergelijken, motieven te bewijzen, etc. Uiteindelijk wijzen ze op basis van hun gegevens een schuldige aan. Uiteindelijk krijgen ze het echte verhaal met een rapport waarin hun resultaten te vinden zijn (hoeveel pogingen er nodig waren bij een onderzoekje e.d.). Dit kan individueel of in tweetallen aan de computer, maar wanneer de school beschikt over een digitaal schoolbord is het zeker de moeite waard om de lessuggestie over dit spel te gebruiken.

Hieronder wat beelden uit dit spannende en leerzame spel waarbij je zelf de detective bent en logisch na moet denken!

Iedereen heeft een persoonsomschrijving, een motief (reden om het gedaan te kunnen hebben), een alibi (uitleg over waarom ze het niet gedaan zouden kunnen hebben) en een aanwijzing (hint die jou helpt bij het onderzoek).

 In het laboratorium doe je proefjes met het gevonden bewijsmateriaal in de huiskamer. Je vergelijkt stemgeluiden, vingerafdrukken, DNA, stofjes, bloemen, pootafdrukken en bloed.
 De rode kruisjes komen er pas na je onderzoek te staan. Het gaat niet om de meeste kruisjes, maar om de kruisjes bij zaken die jij verdacht vindt...
Zo ziet de kamer eruit die je gaat onderzoeken. Bij ieder kaartje vindt je een aanwijzing waarbij je in het laboratirium een proefje moet doen om zo dichter bij de schuldige te komen.

Succes, detective!


Op die pagina kun je overigens nog veel meer gave online spelletjes zoals deze vinden:
Dat is dus zeker de moeite waard om zelf of met de klas een kijkje te nemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten