Logo Het Palet

Logo Het Palet
Basisschool Het Palet

zondag 5 februari 2012

Bezoek Technopolis

Ik ben zelf naar Technopolis geweest om te kijken wat er te doen was en wat we daar vooraf op school mee kunnen.
Bij iedere opsteling stond een bordje. Daarbij moest je eerst iets doen (aangegeven met het pictogram van een hand), daarna merk je iets (dat staat beschreven onder het pictogram van een oog) en daarna wordt uitgelegd hoe het kan (met het pictogram van een lampje). Daaronder staat meestal nog extra informatie voor geïnteresseerden in kleinere letters (waarschijnlijk slaan kinderen dit over).


Deze foto is gemaakt op de tentoonstelling 'ik ben op jou'. Op het scherm (dat zelf een buik moet voorstellen) zie je een baby. De navelstreng liep richting een opening. Daarin kon je de kaarten steken (rehtsonder op de foto). De baby geeft er dan een reactie op, waardoor je leert wat goed en slecht is voor een baby. Op dit moment zit het kaartje met bier in de opening, dat zie je ook wel aan de baby. Vlak erna liet hij een harde boer.


Ook deze foto is genomen op de tentoonstelling 'ik ben op jou'. Onder de vitrine zitten allemaal felgekleurde condooms. Met een druk op de knop werden ze allemaal opgeblazen, zoals je op de foto's  ziet. Zo weet je hoe comdooms er in beide toestanden uitzien.

Hier kon je je hoofd door het gat steken (zoals het meisje deed). Dan zie je via de spiegel hoe 'jouw' lijf eruitziet wanneer je in de puberteit komt. Eerst heb je een kinderlijfje, waar steeds een verandering bijkomt. Het filmpje is informatief maar ook grappig bedoeld. Zo heb je als meisje het ene moment een hele grote cupmaat en het volgende moment een kleine (om diversiteit aan te tonen). Dit is er natuurlijk ook voor jongens.

Dit zullen veel kinderen wel grappig vinden: een lekker potje tongworstelen met je hand! Je steekt namelijk je hand achterin het hoofd in de tong. Wanneer een ander dat aan de andere kant doet, kun je zelf de tongen tegen elkaar aan bewegen. Zo voel je een beetje wat je met je tong zou voelen als je iemand zoent.Skelteren met vierkante wielen?! Ja, het kan. Wanneer de weg gemaakt is van allemaal halve ronden achter elkaar. Maak je klaar voor een hobbelig ritje!Lol met balletjes. Kijk wat de zwaartekracht allemaal doet met jouw balletje en welke reacties je teweeg kunt brengen door je balletje iets te laten raken. Deze balletjesachtbaan is maar liefst 2 verdiepingen hoog!
 Je fietst op een hometrainer, maar je komt op het scherm wel vooruit. Zorg dat je veilig op school komt, want je bent niet de enige op de weg! Hier leer je te anticiperen in het verkeer. Als je iets doet wat niet veilig is, krijg je van de computer een handige tip.Help, mijn schaduw leeft! Toen ik voor een scherm ging staan waarop allerlei groene en blauwe spikkels naar beneden vielen, kon ik ze opvangen met mijn schaduw. Ik kon zelfs een hele berg opvangen en vasthouden met mijn armen omhoog en die allemaal over mijn schaduw heen laten kletteren toen ik mijn armen weer omlaag deed. Gelukkig voelde ik daar zelf niets van...Weet jij hoe: "Hallo, welkom in Tehnopolis. Wij wensen jullie een fijn verblijf!" klinkt in het Chinees? En in het Engels? En Russisch? Nee? Druk dan op deze grote wereldkaart op het knopje dat in het land zit, en je hoort bovenstaande in de taal van dat land. Kun jij dat goed nazeggen?

Zeepbellen maken kunnen we wel in bad. Maar met dit toestel kun je een hele grote maken! Ook kun je zeepbellen in allerlei geometrische vormen maken en ook eentje om je heen met een hoepel. Hoe groot kan jouw zeepbel worden voordat hij knapt?Lekker spelen met water. Het balletje met een straaltje water in de kom krijgen is anders knap lastig. Je kunt hier allerlei wedstrijdjes met water spelen. Win jij, of wint het water van jou? Hier leer je wat je met waterkracht allemaal kunt doen.Drie hele hoge buizen met gekleurd water staan hier. Dat ziet er mooi uit. Onderaan de buizen zitten handvaten (je kent ze vast wel, in tekenfilms als The Looney Tunes moet je zo'n handvat omlaag doen om dynamiet te activeren). Daar kun je natuurlijk niet voorbij lopen zonder even te duwen. Doordat ik heel hard en snel duw krijg ik een hele grote bubbel, die opstijgt naar boven. Wat zal er bovenaan de buis gebeuren?
Jazeker, dit is een echte draaikolk. Maar dan wel in het klein. Door heel snel te draaien kun je hem zelf maken. Je kunt hem zo groot maken en zo lang laten duren als je zelf wilt. Hoe ziet het schijfje eruit dat je ronddraait en hoe kan het dan dat er een draaikolk ontstaat? Misschien kun je er thuis een namaken!Dit ben ik. Eet smakelijk! Ik weet niet waar ze mijn lijf gelaten hebben. Misschien smaakt dat niet lekker bij banaan. Wil jij je hoofd ook op een presenteerblaadje? Steek je hoofd in Technopolis dan vooral in alle zaken, misschien kom je dan hier uit!
In het 'Doe-centrum' (voor de jongere kinderen) kun je lekker boodschappen doen, deze op de lopende band leggen en zelf afrekenen met een touch-screenkassa. Er staat geen begeleider die moppert als je de pakken niet netjes terug in de rekken zet. Je mag dus lekker je gang gaan! Pas wel op, want in een echte winkel vinden ze het meestal niet grappig als je rommel maakt.
Goh, wat een mooie naam heeft die pizzeria!
Je ziet hier dat je bij de pizzeria in het 'Doe-centrum' pizza's kunt afhalen, maar dat er ook een super-snelle-scooter-bezorg-service is!
Je mag hier in een echte auto rijden, maar de auto blijft wel op z'n plaats staan. Het stuur staat namelijk in verbinding met het scherm voor de auto, waardoor je een levensechte videogame speelt. Je rijdt zelf in het spel. Om de auto heen kun je kijken hoe schakelen, remmen en banden werken met echte spullen.
In het midden zie je een ronde planeet. Door op een knop te drukken, kun je de bol alle planeten van ons zonnestelsel laten zijn. Ze zijn dan wel niet allemaal even groot, maar dat wordt uitgelegd op het scherm, samen met nog veel meer info over die planeet. De kleuren van de planeet zie je in het midden.
Dit is weer op de 'ik ben op jou'-tentoonstelling. Je kon er leren hoe je een date in de bioscoop kunt doorbrengen. Je kon in de bioscoopstoel gaan zitten en kiezen of je op date wilde met een jongen of een meisje. Aan de zijkant van de 'bioscoop' stond een kind bij een knopjespaneel. Hij had er de grootste lol in toen hij zag dat hij 'mijn date' kon laten blozen, boos laten worden, lachen, kussen en boos kon laten weglopen. Hij hield het kusknopje op een gegeven moment zo lang in, dat ik zo voor de camera ben gaan zitten en mijn vriendin deze foto kon maken. De eerste keer was de foto trouwens mislukt, toen had ik die grote zuignap van mijn date over mijn hele gezicht zitten (ik hing te ver naar voren)...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten